SK Rakovník STARŠÍ DOROST 2014/2015

Liam Brady - vedoucí pro rozvoj mládeže Arsenalu

15.10.2008 18:23

Liam ''Chippy'' Brady je bývalý irský fotbalista, nynější asistent trenéra irské reprezentace a vedoucí pro rozvoj mládeže Arsenalu. Narodil se 13. ledna 1956 v irském Dublinu. Byl profesionálním fotbalistou, známý svou vytříbenou technikou, elegantní hrou a perfektním přehledem. Hrával na pozici středního záložníka.

 

Hráčská kariéra

V 15ti letech se přesunul do hlavního města Velké Británie, do Londýna. Oblékal zde dres Arsenalu a v den svých sedmnáctých narozenin podepsal profesionální smlouvu se zmiňovaným klubem. Na Highbury setrval sedm let (1973 - 1980), poté se stěhoval na apeninský poloostrov, kde mu nabídl smlouvu turínský Juventus. Na jihu Evropy se mu zalíbilo a prostřídal zde několik klubů (Juventus, Sampdoria, Inter Milán, Ascoli). Jeho angažmá v Itálii měla vždy jepičí život, a tak se v roce 1987 vrátil do Anglie, lépe řečeno do West Hamu United. V týmu Kladivářů ukončil hráčskou kariéru. Jako hráč získal několik úspěchů. S Arsenalem vyhrál FA Cup, v Itálii získal s Juventusem trofej pro vítěze Serie A a oblékl na sebe reprezentační dres v 72 zápasech, v nichž vstřelil 9 branek.

Trenérská kariéra

Rok po ukončení hráčské kariéry začal trénovat skotský Celtic Glasgow. Na lavičce zmiňovaného klubu vydržel pouze dva roky, poté režíroval hru týmu Brighton & Hove Albion. Dnes působí na lavičce irské reprezentace, je asistentem trenéra. Na pozici manažera se mu tolik nedařilo, nemá za sebou žádný výrazný úspěch. David Bentley, Jermaine Pennant, Ashley Cole, Steve Sidwell, Moritz Volz a Jeremie Aliadiere. Ti všichni by měli být Liamu Bradymu vděčni. Jeho tvrdá práce totiž tyto hráče dostala na tu nejvyšší úroveň. Všichni jsou nyní profesionálními fotbalisty a vzory spousty fanoušků.

Arsenal football club

Na severu Londýna působil jako hráč a dnes zde pomáhá mládežnickým týmům jako vedoucí pro rozvoj mládeže. V sprnu 1996 byl vybrán do této pozice a dnes již dvanáctým rokem úspěšně pracuje s mladíky jednoho z nejlepších klubů v Anglii. Velmi dbá na přípravu hráčů, mají dobré zázemí a můžou se zaučovat od starších jedinců. S Kanonýry už docílil několika trofejí. V roce 2000 a 2001 vyhrál s hráči do osmnácti let FA Youth Cup dané věkové kategorie. V roce 1998 to byl dokonce mládežnický titul. Atraktivní mládežnický fotbal sleduje čím dál více fanoušků. Důkazem toho byl zápas Arsenalu s Manchesterem United, kdy se přišlo na Emirates Stadium podívat 38 187 návštěvníků. Byl vytvořen nový rekord v počtu sledovanosti mládeže v Anglii.

Zajímavosti

Oblíbenou pochoutkou Liama Bradyho byly tzv. Fish and chips - v překladu ryba s hranolkami.
V roce 2006 byl uznán za vedení mládeže v Anglii a zapsán do English Football Hall of Fame.
''Chippy'' se také podílel na protidrogové kampani.
Při Euru 2008 zasedl jako komentátor do studia irské televize RTE. Společnost mu dělala čtveřice dalších moderátorů - John Giles, Bill O´Herlihy a Eamon Dunphy.

Rodina

Liam Brady pochází z fotbalové rodiny. Jeho strýc Frank Brady a starší bratr Ray Brady byli irskými internacionály. Jeho starší bratr Frank vyhrál FAI Cup (irský pohár) se Shamrockem Rovers a dokonce nastoupil ve dvou utkáních Poháru vítězů pohárů. Další bratr Pat hrával za QPR.
 

Bianka Joglová © 2008 Všechna práva vyhrazena.

Tvorba webu zdarma s WebnodeWebnode