SK Rakovník STARŠÍ DOROST 2014/2015

Výchova fotbalové mládeže v FC Patenidis Motorlet

29.08.2008 14:18

 

Kde se rodí fotbalové talenty ?

Praha se může pyšnit mnoha sportovními a zejména fotbalovými kluby. Mezi nimi má zvláštní postavení sportovní klub FC Patenidis Motorlet Praha, který má své hlavní působiště v Praze 5 v Jinonicích a jehož hlavním posláním je výchova mladých fotbalových talentů. Klub má 18 mládežnických družstev, která vesměs hrají v nejvyšších soutěžích, jako je žákovská nebo dorostenecká liga a jsou podle výsledků a postavení v tabulkách rovnocennými soupeři i prvotřídním celkům, jakými jsou Sparta a Slávie. Protože v současné době není snadné nejen vychovávat mladé sportovce, ale především zajistit provoz hřišť, soutěží, jezdit na turnaje i mistrovské zápasy a v neposlední řadě shánět finance na celkovou činnost klubu, zapředli jsme hovor se sportovním ředitelem klubu a sekretářem fotbalového oddílu Vladimírem Kubertem, abychom se dozvěděli něco víc ze zákulisí úspěšného fotbalového klubu.

O Jak moc je dnes obtížné vychovávat mladé fotbalisty?

" Velice obtížné, ale to neříkám nic nového, obecně se o tom ví, jenže kdyby se stejné peníze jaké se věnují na boj proti drogám dávaly na sport a výchovu mladých , bylo by to možná mnohem ofektivnější. Vysvětlím to na příkladu, když takový mladý sportovec čtyřikrát týdně odpoledne nebo večer trénuje a v sobotu či neděli hraje zápasy, tak jen stěží najde chvíle na učení a volného času mu moc nezbývá. Už pak vůbec nemá síly ani chuť někde se poflakovat po ulicích, parcích a hospodách. Možná jsem to trochu zjednodušil, ale podstata je taková, navíc v kolektivu sportovců vychovává jeden druhého, nic se nedělá bez dohledu trenéra nebo cvičitele, je tedy neustálá kontrola,kterou mladí moc potřebují. Rodiče většinou nemají přes den čas, ale večer už mají kluka, či dívku doma. Opět je tedy dohled a podle mého názoru právě tudy vede cesta k tomu, aby se kluci a děvčeta nepotkali s drogami. Takhle sháníme na naší činnost peníze jak se dá. Mohu říct, že když obcházím firmy a vysvětluji na co potřebujeme peníze, tak si připadám jako žebrák. Přitom by stačilo podnikatele daňově zvýhodnit, aby peníze které věnují na sport mohli třeba vykázat jako společensko-prospěšnou činnost. Ale to nejde , jsou jen omezené možnosti na dary, medaile, diplomy, ale na to není nikdo moc zvědavý. Peníze jsou třeba na provoz klubu. Když třeba jedou žáci hrát ligu do Plzně, zaplatíme jen za autobus 7.500 Kč. Takových cest a výdajů je při 18 družstvech požehnaně a to je jen cestovné, kde jsou ostatní náklady, jako voda, elektrika, vybavení, prostě peněz není nikdy dost. A pak máte vychovávat mladé talenty. Jde to, ale jen za cenu osobních obětí rodičů, za přispění některých sponzorů a musíte především pracovat s nadšením a nehledět na čas."

O Na co při výběru chlapců kladate největší důraz a jak postupujete v tréninku a v zápasech?

"Chceme aby kluk byl družný, společenský, samostatný, pohybově nadaný a my ho pak naučíme základům kopané. Je tu však jeden problém, rodiče musejí spolupracovat. Na každém klukovi je vidět, když s ním táta nebo někdo dospělejší ještě trénuje. Naše tréninky jsou dobré, ale kdo chce skutečně dobře hrát musí i víc trénovat. To je v každém sportu a ve fotbale bych řekl, že to je dokonce stěžejní záležitost. Velkou roli hraje také vůle, chtít něco dokázat, dostat se do sestavy, hrát co nejlíp, být pro tým užitečný, střílet goly, prostě prosadit se. Ne každý má vůli, ale hodně se dá naučit a vypěstovat. Dbáme také na dobré chování ve škole a na prospěch. Jakmile někdo má špatné známky a zanedbává školu, máme s ním pohovory a musí se zlepšit. Když se tak nestane, musíme se i rozejít. Děláme to jen v krajním případě, ale je to nutné."

O Jste jeden z neúspěšnějších mládežnických fotbalových klubů v České republice, vychováváte talenty, máte i výsledky, můžete prozradit v čem je tajemství úspěchů?

"Žádné tajemství to není, ale základem je mravenčí a obětavá práce všech, kteří se u nás kolem fotbalu točí a je to i zásluha pana Patenidise, že se pro fotbal nadchnul a vyvořil takové podmínky, jaké máme. Dále díky grantům od Hlavního města Prahy se nám podařilo vybudovat výtečný fotbalový stánek , máme dále i perfektní travnaté a škvárové hřiště. Nebylo to levné, stálo to něco kolem 4,5 mil. Kč. A pak tu je obrovská podpora Obvodního úřadu Městské části Praha 5, který nám pomáhá opět pomocí grantů s pořádáním turnajů, jako je třeba "O putovní pohár starosty městské části Praha 5". Je to významná pomoc a protože máme dobré zázemí, můžeme si dovolit mít i dostatek družstev a některé mladičké hráče, o které je zájem ve Spartě a ve Slávii případně i uvolnit. Pochopitelně za finanční tabulkovou odměnu. I to je však výhodné."

Bianka Joglová © 2008 Všechna práva vyhrazena.

Tvorba webových stránek zdarmaWebnode