SK Rakovník STARŠÍ DOROST 2014/2015

Ronaldinho

02.09.2008 15:46

 

Jméno: Ronaldo de Assis Moreira

Přezdívka: Ronaldinho

Narozen: 21.března 1980 v Porto Alegre, Brazílie

Výška: 182 cm

Váha: 77 kg

Přednosti: Nejtechničtější fotbalista na světě, jeho přehled nemá obdoby.

Slabina: Mohl by zapracovat na obranné činnosti.

Úspěchy: mistr světa 2002, Španělska 2005, světa do 17 let 1997, nejlepší fotbalista na světě podle FIFA 2004

Na konci devadesátých let se světová fotbalová veřejnost rozplývala nad uměním Ronalda. Nedlouho poté se zamilovala do dalšího Ronalda. Božským talentem vybavený Ronaldo de Assis Moreira, známější pod přezdívkou Ronaldinho, má potenciál být stejně dobrý ne-li lepší. Oba Brazilce spojuje nejen shoda jmen. Oba se pro fotbal narodili.

Projeven jsou však oba odlišní. Ronaldo je typický koncový hráč: rychlý, výbušný, dává goly ze všech pozic. Ronaldinho je umělec. Virtuos, fenomenální technik s fantastickým citem pro kombinaci, navíc vládnoucí jedinečným přehledem. Specialista na standartní situace. Kouzelník. V sezoně 2003/04 ho mezinárodní fotbalová federace FIFA vyhlásila fotbalistou roku. Zaslouženě? To nepochybně.

Dráhu fotbalového profesionála nastoupil Ronaldinho v klubu Gremio Porto Alegre a už v roce 1997 o něm věděla celá Brazílie. Ronaldinho v brazilské lize zářil a brzy mu přišla pozvánka do národního mužstva. V roce 1999 přispěl šesti goly k vítězství Kanárků na mistrovství Jižní Ameriky.

To vzbudilo evropské skauty a o služby brazilského artisty začali houfně projevovat zájem. V roce 2001 Ronaldinho usoudil, že je na čase Atlantik překročit. Destinaci zvolil poněkud překvapivou: pařížský klub Saint-Germain. Byla to chyba. Ronaldinho si nikdy neporozuměl s trenérem a nakonec neshody skončily tak, že spoustu času proseděl na lavičce náhradníků. Nic na tom nezměnilo ani mistrovství světa 2002 v Japonsku a Jižní Koreji, na kterém Brazílie získala titul světových šampionů. Ronaldinho se o to přičínil skvělými výkony.

Brazilskému čaroději ve Francii dál štěstí nekvetlo, a tak se rozhodl pro změnu. Jinde byl o Ronaldinha velký zájem, v Barceloně největší. V Katalánii se ofenzivní hvězda naplno rozzářila a nyní je právem řazena mezi nejlepší fotbalisty na světě. Herní projev v Brazilcově podání těší všechny fotbalové gurmány, Ronaldinho navíc táhne katalánský klub za velkými úspěchy. Ve španělské nejvyšší soutěži Ronaldinho dominuje prakticky v každém utkání. Dnes už není pochyb o tom, který z obou Ronaldů je momentálně lepší.....

Bianka Joglová © 2008 Všechna práva vyhrazena.

Tvorba webových stránek zdarmaWebnode