SK Rakovník STARŠÍ DOROST 2014/2015

Ovoce a zelenina v prevenci nádorových onemocnění

18.09.2008 13:35

 

 

ovoce zelenina nádory rakovinaNikdo asi nepochybuje, že ovoce a zelenina je zdravá, neboť obsahuje spousty zdraví prospěšných látek. Zlepšuje například imunitní odpověď organismu, snižuje krevní cholesterol a hladiny cukru. Málo se však ví, že působí velmi účinně proti vzniku nádorových onemocnění.

Uvádí se, že lidé, kteří mají nízký příjem ovoce a zeleniny mají až dvakrát vyšší riziko rakoviny ve srovnání s těmi, kteří jedí ovoce a zeleninu pravidelně. Samozřejmě některé nádory jsou na příjem ovoce a zeleniny méně citlivé, ale dokonce i riziko rakoviny plic lze u kuřáků snížit o 20-30% zvýšeným dietním příjmem ovoce a zeleniny.
V jedné odborné práci bylo analyzováno více než 200 studií zkoumajících možné účinky ovoce a zeleniny v prevenci nádorových onemocnění. Bylo skutečně prokázáno, že příjem ovoce a zeleniny chrání před rakovinou dutiny ústní, hltanu, jícnu, žaludku, tlustého střeva, slinivky břišní, ale i plic a dělohy.
Mezi účinné, potenciálně protinádorové látky obsažené v ovoci a zelenině patří vitamin A a C, kyselina listová, chlorofyl, vláknina, flavonoidy, lykopen, selen, fytosteroly a mnohé další.
Také proto je v současnostmi všemi odbornými autoritami doporučováno 5 porcí ovoce a zeleniny denně (tj. kusů ovoce nebo zeleniny, brambory se nepočítají).
 

 

Čtyři rady, jak si prodloužit život o 14 let

Opravdu, je to snadné. Stačí pouze:

  1. nekouřit
  2. půl hodiny denně věnovat sportu nebo cvičení
  3. pít omezené množství alkoholu každý den
  4. jíst alespoň 5 nebo lépe i více porcí ovoce nebo zeleniny

Vyber si barvu

Ovoce a zelenina hýří barvami, které prozrazují  jejich specifický přínos pro zdraví. Červené ovoce a zelenina jsou prospěšné pro srdce. Žluté a oranžové snižují riziko oonemocnění na některé typy rakoviny. Bílé ovoce a zelenina podporují udržovat zdravou úroveň cholesterolu v krvi. Zelené příznivě ovlivňují dobrý zrak. Modré a purpurové ovoce a zelenina pomáhají zlepšovat paměť.
Barva ovoce a zeleniny závisí od pigmentů, zvaných fytochemikálie. Vědci už identifikovali více než 10 000 fytochemikálií, vyskytujících se v ovoci a zelenině. Každá z nich podporuje zdraví specifickým a jedinečným způsobem. Všeobecný přínos nízkotučné stravy, bohaté na ovoce a zeleninu, spočívá ve sníženém riziku srdcově-cévních onemocnění výskytu určitých druhů rakoviny a jiných chronických chorob.
 

 

 

Bianka Joglová © 2008 Všechna práva vyhrazena.

Tvorba webových stránek zdarmaWebnode