SK Rakovník STARŠÍ DOROST 2014/2015

Zhodnocení podzimu 2012

13.02.2013 08:47

Rakovník – Příznivci SK Rakovník v minulém roce mnoho důvodů k radosti neměli. Spíše naopak. Útěchou a snad i nadějí, že by budoucnost klubu nemusela být smutná, byly výkony a výsledky mladších dorostenců. V létě získali titul krajského přeborníka a také v probíhajícím ročníku krajského přeboru patří k nejlepším. Nemalou zásluhu na těchto úspěších bezesporu má i jejich trenér Jan Janota, kterého jsme požádali o rozhovor.

 
 
 

Přezimujete na velmi pěkném druhém místě, takže jste s podzimem jistě maximálně spokojený. Nebo tomu tak není?
Dá se říct, že jsme z podzimní části opravdu vytěžili maximum, ne-li víc. Když vezmu v potaz, jakou proměnou mužstvo v letní přestávce prošlo, odehráli kluci velmi dobrý a pro mě až nečekaný podzim. Je potřeba zmínit, že tým opustili hráči ročníku 1995 (Žďánský, Ryšlavý, Kukla, Kraus) a doplnili ho hráči ročníku 1997 (Kovacz, Faigl, Knor, Nováček, Lev D., Kříž, Nágl, Špidra, Žihla). Navíc jsme neměli brankáře, takže do branky nastupoval Z. Šedivý, který dříve pravidelně hrával pravého obránce, nebo ho alternoval T. Pešek, který je na střídavém startu v SK Kladno. I přes tyto změny a nemálo zranění kluci během podzimní části dokázali hrát velmi slušně, fotbalově, a hlavně dokázali reagovat na změny sestav, postů a leckdy i na nepřejícnost rozhodčích.

Ve kterých zápasech vás mužstvo hodně potěšilo a naopak?
Asi nejkvalitnější zápas zahrálo doma proti velmi silným Neratovicím. Do té doby neporažený soupeř přijel s týmem, který v loňské soutěži vyhrál krajský přebor starších žáků naprosto jednoznačně. Navíc byl doplněn i o hráče ročníku 1996, kteří měli zkušenosti už i s mladším dorostem. Tento zápas byl opravdu tím nejlepším, co kluci na podzim ukázali. Zvítězili 6:0 a dominovali ve všech činnostech, což velmi férově a na rovinu uznal i trenér hostujícího celku. Další velmi dobrá utkání byla s Berounem (4:0), nebo v Kunici, kde byla sestava opravdu hodně lepená a hrálo se na velmi těžkém terénu (2:1). Naopak asi jedinou kaňkou podzimu bylo poslední domácí utkání s Čáslaví, které jsme prohráli 1:4. Myslím si, že to bylo hlavně díky psychice, uspokojení a také kvůli tomu, že někteří hráči měli své osobní problémy, které „přenesli" do kabiny a na naší hře se to projevilo.

Jaké jsou přednosti týmu a jeho slabiny?
Přednosti jsou jednoznačně v odolnosti a soudržnosti. Jak už jsem zmiňoval, změn proběhlo a v průběhu podzimní části probíhalo velmi mnoho, ale nemyslím si, že by to mělo na hráče nějaký zásadní vliv. Ba naopak, dokázali k těmto situacím přistoupit pozitivně a spíše si z toho vzít to dobré. Dále bych asi uvedl i určitou míru sebekritiky, která většinu hráčů přiměla k lepším výkonům, pokud cítili, že nehrají nejlépe a jejich hra má mezery. A v neposlední řadě velmi slušná tréninková morálka, kdy jsme se v průměru na trénincích (3x týdně) scházeli ve 12 až 15 lidech.
Určitou slabinu máme. A to je rozložení počtu branek na jednotlivé hráče. P. Bohatý dal v 15 utkáních 25 branek, ale druhý nejlepší střelec podzimu J. Knor jich dal 6.  Musíme zapracovat na tom, aby se na gólech podílelo více hráčů a neměli jsme pak problém, když se nám netrefí nebo bude chybět nejlepší střelec, což byl i případ zmiňovaného utkání s Čáslaví.

Kdo se o úspěch zasloužil?
Jsou to Z. Šedivý, T. Pešek, M. Špidra, Z. Žihla, P. Hovorka, M. Duchek, P. Vydra, P. Nováček, T. Kovacz, J. Knor, P. Kýzl, F. Kacafírek, P. Faigl, M. Cibulka, P. Bohatý, Z. Nejdl, A. Vrána, R. Nágl, L. Kříž, D. Lev.
Dojde v týmu během zimy k nějakým změnám?
Pravděpodobně ne. Snažíme se vyřešit post brankáře, ale ti jsou v současné době nedostatkovým zbožím. Takže kádr zůstane stejný, možná přijdou do přípravy někteří noví hráči, kteří by mohli zabojovat o místo v sestavě a trochu zvýšit motivaci.

Jaká je úroveň soutěže v porovnání s předcházejícím ročníkem?
Je srovnatelná. Rozdíly jsou asi v tom, že většina týmů prošla ročníkovou výměnou a ne každý se s tím asi dokázal dobře vyrovnat. Některé týmy, které loni patřily k těm lepším a kvalitním, na podzim bojovaly se zapracováním nových hráčů. Naopak ty loni horší, ale už mladší hráče v loňské sezoně nasazovaly, ukázaly vyšší kvalitu. Obecně mi spíše vadí fakt, že kvalita rozhodčích, nebo spíše jejich přístup k zápasům kategorie mladšího dorostu, je někdy opravdu smutná. Vrcholem je, když na utkání není k dispozici ani jeden kvalifikovaný rozhodčí, jelikož ti, co pískali starší dorost, odjíždí na svá další utkání a už za ně není náhrada. Stalo se nám, že zápas musel pískat laik s pomocí obou laviček na čarách. To je zejména pro hráče, ale i pro nás, vedoucí, velmi demotivující a sráží to úroveň soutěže, která by měla být tou nejvyšší v kraji.

Jak bude probíhat příprava na jarní část krajského přeboru?
Příprava začala v první polovině ledna. Chodíme do tělocvičny 3. ZŠ v Rakovníku, kde se zaměřujeme na obratnost, rychlost a dynamiku, která nám trochu chybí v souvislosti s růstem a „osvalováním" hráčů. Dále využíváme umělou trávu na Šamotce, kterou máme k dispozici dvakrát týdně, a doplňkem budou tréninky boxu a plavání. Přípravné období je zaměřeno i na hru, práci s míčem a řešení herních situací. Absolvujeme soustředění u Jesenice a sehrajeme i několik přátelských utkání.    

Bianka Joglová © 2008 Všechna práva vyhrazena.

Tvorba webu zdarma s WebnodeWebnode