SK Rakovník STARŠÍ DOROST 2014/2015

JJ je s dorostem první

20.03.2012 15:00

Rakovník Před několika měsíci se vedení fotbalového klubu SK Rakovník dohodlo, že by mělo zapracovat na pozici šéftrenéra mládeže. A skutečně povolala jednoho ze svých dlouhodobějších trenérů Jana Janotu. Povinnosti na tomto postu obnáší znalost všech šesti mládežnických celků. Mimo to se Jan stále věnuje trénování mladších dorostenců, se kterými skončil po podzimu na krásném prvním místě v krajském přeboru. Jak vypadá situace s mládeži v SKR, nebo jaké jsou s ní plány, jsme se pokusili zjistit.

Jak vypadá situace na SK Rakovník s mládeží? Jaké jsou vaše představy a jak se liší od vedení?

Snažíme se stabilizovat všechna mužstva, hlavně ta žákovská. Závisí na tom i to, jestli se nám podaří navázat spolupráci s okresními týmy a jestli nám vyjdou vstříc a zapojí se mezi nás. Od toho se odvíjí, jestli bude jaro stabilnější než podzim. Chceme mít odpovídající počty hráčů s případnou kvalitou, aby i sami hráči mohli nějakým klubům konkurovat a hráli vyrovnanou partii s druhou polovinou tabulky. S vedením se jednoznačně shodujeme. Vedení si určitě uvědomuje, že je potřeba pracovat na mladých hráčích, protože je to cesta do budoucna. V tom jsme tedy zajedno.

Mají všechny týmy to, co potřebují? Jaká je tady budoucnost mládeže?

Z hlediska materiálního vybavení a zázemí mají ke své soutěži odpovídající podmínky. Možná by mohla přijít větší podpora od rodičů v podobě vedoucích a asistentů realizačních týmů. Někteří to dělají, ale mohlo by jich být víc. Zejména u ročníku 97 a mladších chybí vzájemná konkurence. Je zde nedostatek hráčů a tréninková morálka pak svádí k tomu, že ti, kteří jsou přítomni, tak nemusí bojovat o místo. Jiné týmy v ligové soutěži mohou pracovat se širším kádrem a v tom mají výhodu. Budoucnost je taková, že z nejvyšší soutěže budou týmy sestupovat a nebo budou vyřazeny, když nesplní určitá kritéria. Od příští sezony budeme asi hrát jinou soutěž, než Českou ligu. Naše představa by byla hrát krajské soutěže s dostatkem vyrovnaných hráčů a tím mládež zkvalitňovat. Pro mne lepší, než bojovat zuby nehty v soutěži, která je pro nás nesmírně těžká.

Je práce s týmy dobrá? Sledujete pravidelně všechny hráče a trenéry?

S ročníky 97 a 98 by mohla být práce dostačující, ale není odpovídající počet lidí a kvalita, kategorie se tedy musí prolínat. Chci věřit, že zimní příprava těchto týmů přinese odhodlanější a kvalitnější výkony. Na některých hráčích byl vidět nedostatek i v základních fotbalových principech. Ročníky 99 a 2000 byly největším úskalím. Nebyl totiž obsazen post trenéra, takže mužstva musela trénovat dohromady. Každá kategorie musí pracovat samostatně a vyvíjet se zvlášť, to pravděpodobně ovlivnilo chod v podzimní části soutěže. Nyní mají dvoutisícovky nového trenéra, tak snad kvalita tréninkových jednotek naroste, což se promítne i v zápasech. Samozřejmě je i na hráčích, aby si uvědomovali, že hrají nejvyšší žákovskou soutěž a snažili se o maximální přístup.

Vy trénujete mladší dorost, jste po podzimu první, asi vládne spokojenost?

Po žákovské kategorii se tým radikálně změnil, někdo odešel, jiní přišli (ročník 95). Asi bych to nenazval spokojeností, spíše příjemným překvapením. I přes první místo bych očekával větší kontinuitu výkonů (jak jednotlivců, tak týmu). V nějakém období byly výkony solidní a někdy jsme zápasy spíš vybojovali. Na druhou stranu jsme měli spoustu zranění a hráči procházeli změnou sestavy a museli si zvykat i na jiné posty.

Z vašeho bývalého žákovského týmu odešli tři hráči do ligových mužstev. To je na jednu stranu dobrá vizitka pro vás, ale na druhou stranu nechybí vám?

Mně by ze tří chyběli v dorostu dva, protože jeden by byl ročník 97, spadal by tedy ještě do žáků. Já se potýkám se ztrátou Peška a Rohly. Na střídavý start jsem měl vloni další tři hráče (Bystřický, Nesládek a Kacafírek), což zásadně změnilo osu naší sestavy. Je to změna na šesti až sedmi postech. Kdyby tady hráči byli, mělo by to přínos z hlediska konkurence v týmu a zvýšení kvality. Na druhou stranu i ti, kteří spadají ještě do mladšího dorostu a přišli k nám (Kraus, Ryšlavý, Žďánský, Huttr), mají také mužstvu co dát. Ztráta je ale citelná, Rohla jako kapitán a stoper, Pešek jako gólman. Vždy pracujeme s jedním brankářem, teď bych mohl mít dva.

Které zápasy hoši nezvládli a kde je podle vás příčina?

Nejvíc se nám nepovedl zápas v Benešově, kde jsme dost selhali, zejména herně. Nepodali jsme kolektivní ani fotbalový výkon. Dva další prohrané zápasy byly zejména i díky kvalitní hře soupeře, tam jsme nijak nezaostali. V Čelákovicích i přes výhru byl výkon zcela průměrný a nevýrazný. Obecně tu nevyrovnanost přisuzuji někdy naprosto promíchané sestavě z důvodu chybějících hráčů a taky se k tomu přidala psychická nekoncentrovanost, která odpovídá věku hráčů, což trochu chápu, ale tyhle předzápasové stavy by měli zvládat lépe.

Co je předností vašeho celku?

Chuť pracovat, zlepšovat se, až na několik výpadků velmi dobrá práce v tréninku, s dostatečnou tréninkovou docházkou, díky níž si hráči uvědomují, že poctivou prací mohou překonat fotbalový nezdar. Zápas se dá otočit bojovností a mají na to dost sil. A máme, řekl bych, celkem dobré kolektivní pojetí hry nemáme individuality.

Kdo byl na podzim oporou a kdo naopak svými výkony zklamal?

Nerad bych někoho vyzdvihoval a nebo zatracoval. Myslím, že fotbal je kolektivní hra, ale mezi tahouny týmu by se dal zařadit Vašek Ryšlavý nejlepší střelec podzimu. Určitě i Martin Cibulka, i přes to, že je to útočník, udělal dost černé práce a také byl druhým nejlepším střelcem. Od koho bych očekával víc vzhledem k herním kvalitám a možnostem, je Pavel Bohatý, když začne střílet, povyroste a má sebevědomí.

Zlepšení a vyrovnané výkony bych čekal od Dominika Žďánského, který odmakal velmi dobře letní přípravu, ale výkony měl jak na houpačce. Kdyby se srovnal, byl by víc cítit. Patří sem i Petr Kýzl a Matyáš Duchek, po těch bych chtěl více přemýšlet, ti musí hru zjednodušit a řídit se heslem: v jednoduchosti je síla. Zklamáním je pro mě trochu Petr Huttr, který se zprvu jevil jako šikovný fotbalista, ale přišla nějaká zranění a jako by se mu už hrát ani nechtělo, jako by se nechtěl o místo v sestavě dost poprat.

Ostatní hráči podávali solidní výkony, tyto zmiňuji jen pro příklad. Mrzí mě, že posledních pět kol neodehrál v té době kapitán a stoper Štěpán Spal, který by byl určitě také přínosem a pro nás to byla citelná ztráta.

Kdy začala příprava a jak bude vypadat?

17. ledna začala, trénujeme třikrát až čtyřikrát v týdnu. První část přípravy je věnována nabírání fyzičky, jednou týdně chodíme do tělocvičny, kde se zaměřujeme na posilování a koordinaci. Od 19. 23. února jedeme na soustředění do Jesenice, kde budeme využívat umělou trávu v Žihli. To bude spíš herní soustředění. Sehrajeme také 4 5 přípravných utkání (Kladno, Vary, Ústí nad Labem a mladí Slávisti). Dále sháníme soupeře na travnaté hřiště v Žihli v rámci soustředění.

Je cílem na jaro udržet první příčku?

Hlavní cíl to určitě není. Před sezonou jsem hráčům zdůrazňoval, že v kategorii mladšího dorostu nejde o postavení v tabulce, ale o to, abychom dokázali pracovat na vyrovnanosti výkonů. A může to znamenat i prohrané zápasy, což k tomu patří. Rozhodně nechceme držet první místo na úkor projevu mužstva.

Je to poslední příležitostí pro hráče, jak si určité vazby zafixovat a zkvalitnit, při přechodu do starších dorostenců musí návyky ve hře uplatnit a moc prostoru na učení už nebude.

 

Bianka Joglová © 2008 Všechna práva vyhrazena.

Tvorba webu zdarma s WebnodeWebnode